Terugblik Sustainable Sourcing Event 2017

May 29, 2017 Mauritshuis Den Haag

 

Het Sustainable Sourcing Event werd op 29 mei in Den Haag georganiseerd door Agriterra, IDH, the Sustainable Trade Initiative en Solidaridad. Op het event kwamen ze tot de volgende conclusie: direct inkopen bij boeren is nu ook mogelijk voor het midden- en kleinbedrijf.

Voor MKB’ers is dat goed nieuws, want in navolging van grote ondernemingen als Cargill, Mars en FrieslandCampina kan ook het midden- en kleinbedrijf rechtstreeks producten afnemen van boeren en hun organisaties in ontwikkelingslanden en opkomende markten. De vraag naar agrarische producten uit Afrika, Azië en Latijns Amerika groeit sterk. Directe samenwerking met kleinschalig opererende boeren biedt Nederlandse bedrijven toekomstige leveringszekerheid.

 

Bekijk de video voor een impressie van het event

 

Tijdens het event sprak onder andere Kees Blokland, directeur van Agriterra, over stille revoluties: boerenorganisaties gaan steeds meer delen van de productie zelf verzorgen. Een bedrijf dat daarop inspeelt is Maas. Zij willen klanten zoveel mogelijk lokaal verwerkte producten aanbieden en daarom investeerden ze in een koffiebranderij in Ethiopië. Marc van Houten, purchase director bij Maas: ‘Wij zien kansen om ons te onderscheiden met deze producten in onze markt. En het is mooi dat we zo bijdragen aan lokale waardevermeerdering, zodat de mensen daar er ook van profiteren.’

 

Iris van der Velden, innovation manager bij IDH, licht in haar presentatie toe dat de innovatieve Service Delivery Models die haar organisatie met veel bedrijven uitvoert, gericht zijn op het leveren van diensten aan boeren. De uitdagingen om te werken met kleinschalige boeren zijn veelal hetzelfde.

 

Van links naar rechts (staand): Kim Coppes (moderator), Hans Docter (ministerie van Buitenlandse Zaken) en Kees Blokland (Agriterra)

 

Ook Hans Docter, directeur Duurzame Economische Ontwikkeling bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, ziet kansen. ‘Er is momenteel een enorme drive gericht op groei bij veel boeren en bedrijven daar. Dat ondersteunen wij vanuit Nederland met onze kennis en financieringskracht. Dankzij Nederlandse investeringen zijn in Ethiopië en Kenia compleet nieuwe sectoren van de grond gekomen, in bloemen en groenten. Dat kan elders ook. Agriterra, IDH en Solidaridad kunnen bedrijven daarbij belangrijke ondersteuning bieden.’

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Die horen wij graag, u kunt bij ons terecht via info@smallfarmersbigdeal.org.

 

Taco Terheijden (Cargill) en Kim Coppes (moderator)

 


 

Uitgebreide verslaglegging van het event: